23948sdkhjf

Svenskt bolag besökte ledande labb

Devex Mekatronik var i förra veckan, som enda svenska företag, inbjudna till världens största partikelfysiklaboratorium Cern. Detta i samband en stor upphandlingsprocess.
Cern, beläget i Genèves, betraktas som det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och är världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik.

Den forskning som bedrivs är i första hand elementarpartikelfysik men även fundamental fysik inom angränsande områden.

Devex Mekatronik var, enligt en artikel på företagets hemsida, på plats med två representanter. Niklas Smedberg, platschef Stockholm och Joakim Östblom, platschef Uppsala.

– Det är extremt avancerad teknologi som ställer mycket höga krav på leverantörerna, vilket passar Devex kunnande och ambitionsnivå, säger Joakim Östblom i artikeln.

– Svenska företag måste bli mycket bättre på att få avkastning på de investeringar som Sverige gör i Cern. I dag är svenska företag kraftigt underrepresenterade i uppbyggnaden och utvecklingen av anläggningen, fortsätter han.

Cern har i dag 20 medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike

Budgeten 2012 uppgick till motsvarande cirka 7,9 miljarder kronor. Sveriges årliga bidrag till Cern uppgår till cirka 223 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125