23948sdkhjf

Slut på pengarna för Smålandsföretag

Tasman metals AB saknar tre miljarder för att kunna fortsätta sin satsning på gruvbrytning i Norra Kärr, utanför Gränna.
Det är P4 Jönköping som rapporterar om Tasman metalls, som hittills pumpat in 100 miljoner kronor i utredningar, tillstånd och provborrningar. Vid gruvan i Norra kärr utanför Gränna finns unika fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, vilket gjort marken väldigt lukrativ för eventuell gruvverksamhet i framtiden.

Men nu ser det ut som att det inte blir någon gruva.

– Det som syns utåt, det vill säga miljötillstånd, miljöundersökningar, exakt bestämma var saker och ting ska ligga, det har vi lagt lite på is tills vi får mer finansiering. Vi har inte i dag kapital till att ta projektet ytterligare ett steg, berättar Tasman metals vd Henning Holmström för radion.

Företaget behöver nu investerare som kan lägga in tre miljarder kronor för att få igång projektet igen.

I en intervju med corren.se säger vd:n att han tror att det kommer in pengar från investerare snart, och han ställer också stort hopp till investeringar från EU.

– EU är väldigt intresserat av Norra Kärr. Det är ju ändå en av världens största fyndigheter, fri från föroreningar och innehåller rätt mix av metaller så det är inte kört.

Projekt Norra Kärr
– Tasman Metals AB började provborra i Norra Kärr i december 2009.
– Fyndigheten Norra Kärr är några hundra meter bred och ca 800 meter lång.
– Till skillnad från andra internationella fynd av sällsynta jordartsmetaller (eng förkortning REE) finns här endast mycket låga halter av uran och torium, i praktiken bakgrundshalter, beroende på den mycket speciella bergarten.

Källa: tasmanmetals.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093