23948sdkhjf

Hon har en robot som sambo

Ella Lundström, 89 år, är den första person i Sverige som får uppleva hur det är att ha en teknologisk sambo.
Det är forskarna på Designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola som just nu studerar hur det fungerar att dela sin vardag med roboten Hobbit.

– Jag är överraskad av roboten och allt den kan göra. Den är ett inspirerande hjälpmedel som stimulerar mig till aktivitet, säger Ella Lundström i ett pressmeddelande från Lunds Tekniska Högskola.

Enligt högskolan är Hobbit en social robot som fungerar som stöd, sällskap och kommunikationshjälpmedel med en larmfunktion.

Den har vuxit fram i ett EU-projekt med syftet att äldre människor ska kunna bo kvar i sina hem längre än de kan i dag.

– Robotar kan i framtiden vara ett komplement till annan hemvård så att den äldre kan fortsätta bo hemma och känna sig trygg och självständig, säger doktoranden Susanne Frennert.

Hon har fokus på användarcentrerad design och teknik i det sociala sammanhanget och är, enligt högskolan, en av drivkrafterna bakom robotprojektet. Susanne Frennert kommer under de närmaste månaderna studera Hobbit i ett tiotal olika testhem.

Ska inte ersätta mänsklig kontakt
Roboten kan hjälpa till med praktiska saker som att hämta tabletter eller en kopp kaffe, leta upp glasögonen eller plocka upp nycklarna från golvet.

Den gör också en patrulleringsrunda med jämna mellanrum och larmar om den boende skulle ligga på golvet eller om något annat avviker från de vanliga rutinerna. Men den ska inte ersätta mänsklig kontakt.

– Det är viktigt att komma ihåg att roboten är ett komplement till stöd från andra människor och förhoppningsvis kan man se nyttan med tekniken istället för att uppleva den som ett hot mot annan hjälp, säger Susanne Frennert.

Fakta
Hobbit är utvecklad i ett EU-projekt mellan Lunds Tekniska Högskola (Institutionen för designvetenskaper), Technische Universität Wien, ett forskningsinstitut på Kreta, en äldreorganisation i Wien och företagen Hella och MetraLabs. Resultaten från studierna i äldre människors hem kommer ligga till grund för vidare utveckling av roboten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078