23948sdkhjf

Verkstäder i södra Sverige gör fler investeringar

Den genomsnittliga budgeten för 2015 års investeringar är högre i södra Sverige, vilket totalt ser utgör maskininvesteringar för över två miljarder kronor under det kommande året. Det visar statistisk från företaget Publikator Branschstatistik.
Under perioden februari 2014 till mars 2015 har 917 produktionschefer på företag inom verkstadsindustri i Skåne, Blekinge och Hallands län svarat på frågor avseende planerade maskininvesteringar 12 månader framåt i tiden. Rapportens målgrupp är verkstäder som har minst tre miljoner i omsättning och den omfattas av totalt 1 068 aktiva bolag.

Enligt rapporten är produktionscheferna optimistiska och andelen planerade maskininvesteringar har ökat med 61,9 procent under den senaste halvårsperioden. Om man jämför med februari 2014 är ökningen 34,9 procent.

Investeringar för över två miljarder kronor
”Flest investeringar planeras inom plåtbearbetningsmaskiner och lyftanordningar i likhet med övrig verkstadsindustri i landet”, skriver Publikator. Andelen investeringar inom automation har legat på en låg nivå under det senaste året och ser inte ut att vända uppåt under det kommande året.

Trots den höga nivån på planerade investeringar, är ökningen mindre än i till exempel norra Sverige (76,8 procent) samt Småland (77,8 procent). Däremot är den genomsnittliga budgeten för 2015 års investeringar högre i södra Sverige, vilket totalt ser utgör maskininvesteringar för över två miljarder kronor under det kommande året.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschtal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094