23948sdkhjf

"Dags att inse att lager-på-lager-tekniken ger nya möjligheter"

Metal-Supply ställer tre frågor till Kenny Johansson, vd på Acron Formservice AB, som nu börjat med vårens 3D-caféer i Värnamo – där skolungdomar och lärare får lära sig mer om 3D-teknik.
Varför ska barn/ungdomar lära sig om 3D-teknik?
– För att det handlar om ett nytt synsätt på form och funktion. Tidigare begränsades formspråket av befintliga tillverkningsmetoder, ofta avverkande bearbetning. Nya möjligheter till funktionalitet öppnas nu upp som tidigare inte varit möjliga. Resultatet blir en viktig del av vardagen, inte minst i framtiden. Man lär sig i dag att träprodukter sågas, filas och filas, metall gjuts och avverkas – och nu är det dags att inse att lager-på-lager-tekniken ger nya möjligheter som förändrar tankesättet inom många olika områden. Dessutom på ett miljöriktigt sätt som spar material, tid och pengar.

Hur kan man använda 3D-tekniken i undervisningen?
– 3D-tekniken spänner över så många områden och passar i stort sett in under de flesta olika ämnen. Under bild och formlära finns det enorma möjligheter att digitalt skapa olika former och design som man på ett enkelt sätt kan visualisera genom att 3D-printa en modell. 3D-printing har fördelen att den kan tillverka i stort sett alla geometrier. I matematiken är det enkelt att bygga modeller med olika geometri men med samma volym, perfekt hjälpmedel i geometrilära. Inom teknik och cad-utbildning är 3D-printing ett självklart komplement. Det går att skapa olika konstruktioner och genom fysiska modeller göra utvärderingar på funktion och design.

Vilken respons har ni fått av elever och lärare?
– Allt för dålig från lärarhåll, vilket är symptomatiskt när det gäller teknik. Detta problem brottas inte minst Teknikföretagen och andra teknikföreträdare med även inom andra teknikområde. Det finns eldsjälar bland lärarna och dem når vi, men den breda massa är avvaktande. Om det beror på rädsla eller ointresse för nytänkande vet jag inte. Vi höll nyligen ett seminarie med temat få in 3D-tekniken i skolmiljön där vi bjudit in lärare, pedagoger och skolledning. Av cirka 1000 inbjudningar har vi fått 20 anmälda. Det säger lite om intresset av att få in ny teknik i skolan.

Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081