23948sdkhjf

Dannemora utreder arsenikhalter

Gruvbolaget Dannemora Mineral har i januari månad återupptagit borrningsaktiviteterna. Samtidigt utreds arsenikhalten i dammet från gruvan.
Det var i september månad förra året som Dannemora avbröt de normala aktiviteterna med att borra och anlägga tunnlar för framtida brytning. Under januari har borrningarna återupptagits i begränsad skala. Detta eftersom gruvbolaget fortfarande befinner sig i rekonstruktion.

– Vi jobbar på och försöker att hitta lösningar. Men det är svårt, när man tycker att framsteg görs så sjunker plötsligt järnmalmspriset ytterligare, säger Ralf Nordén, vd Dannemora Mineral, till Metal-Supply.

Oklart om förhöjda arsenikhalter
I veckan har företaget också uppmärksammats i lokala medier angående undersökningar av arsenikhalten från dammet i gruvan. En person som tagit urinprov, för att visa på halten av arsenik – hade tre till fyra gånger så höga halter som medelvärdet i landet. Detta enligt P4 Uppland.

Men det är fortfarande oklart om de förhöjda arsenikhalterna beror på dammet från stenkrossen. Dannemora har ändå vidtagit flertalet åtgärder för att minska dammet och målet är att flytta stenkrossen under jord före årets slut.

– Det är känt att gruvdamm har halter av arsenik. Vi följer det här och avvaktar de fortsatta utredningarna. Ännu går inte att verifiera att det är dammet som ger de förhöjda värdena, säger Ralf Nordén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109