23948sdkhjf

Styrkebesked från Provexa

Senaste året har Provexa svängt om i sin produktion. När företaget tappade kundsegmentet telecom försvann 40 procent i omsättning. Men in kom tunga fordonsindustrin, ökad produktion och nu väntar stora investeringar.
Under våren 2013 investerade Provexa 15 miljoner kronor i en integrerad process för ytbehandling. Processen består av fem steg: tvättning/betning, zinkel-nickel-behandling, fosfatering, ED-lack och pulverlackering. Bakgrunden till investeringen var tunga fordonsindustrins ökade efterfrågan på flerstegsbehandling.

– Investeringen har fallit väldigt väl ut. Maskinen har full beläggning och går dygnet runt. Det är unikt i Sverige att ha alla de här produktionsstegen under samma tak, säger Provexas vd Anders Skalsky, till Metal-Supply.

Att linan går på högvarv är också bakgrunden till Göteborgsföretagets kommande storinvesteringar.

– Vi kommer att satsa ytterligare fem miljoner på den här processen. Det innebär att vi fördubblar kapaciteten. Dessutom kommer maskinen att integreras med pulverlackering.

Ökad omsättning
Ytterligare två investeringar är att vänta avslöjar Anders Skalsky för Metal-Supply. Dels satsar företaget två miljoner kronor på att dubbla kapaciteten för zinkflake-metoden, dels lägger man åtskilliga miljoner på att bygga ut pulverlinan som går från fem- till tolvstegsanpassad.

– För oss betyder alla investeringar ytterligare 20 miljoner i omsättning. Så det innebär såklart en markant skillnad för oss. Lager och lokaler kommer att behöva byggas ut och troligtvis blir det också några nyanställningar, säger Anders Skalsky.

"Har inte råd att hantera en produkt för mycket"
Trots en konkurrensutsatt bransch ser han positivt på framtiden. Och integrerad teknik går som en röd tråd i verksamheten.

– Jag tror att den värsta utflyttningen av arbetstillfällen har varit. Vi kan dock inte göra som vi gjorde för tio år sedan. Vi har inte råd att hantera en produkt för mycket, det är därför vi gör de här investeringarna. Genom att integrera tekniken under samma tak vinner både vi och våra kunder konkurrensfördelar.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.375