23948sdkhjf

Teknikföretagen: "Få ljuspunkter inför 2015"

Enligt Teknikföretagens konjunkturprognos blir 2015 ett trögt år för teknikindustrin i Sverige.
Utvecklingen inom Europa begränsar tillväxten för teknikindustrin. USA är främsta ljuspunkten, enligt Teknikföretagens konjunkturprognos för 2015.

– Tillväxtförutsättningarna inför 2015 har försämrats i takt med att efterfrågan i Europa ännu inte kommit igång. Europa betyder mest för utvecklingen i Sverige, betydligt mer än marknader där tillväxten är betydligt starkare som USA och Kina, säger Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist i en kommentar till den nya prognosen i ett pressmeddelande.

Politisk oro alltsedan Rysslands annektering av Krim i våras och en sämre efterfrågan i bland annat Norge påverkar investeringsklimatet negativt och Teknikföretagen räknar därför med att maskinindustrin i Sverige får en oförändrad produktionsnivå 2015. Bättre väntas det gå för transportmedelsindustrin med en ökning på fem procent. Sammantaget räknar vi med en tillväxt i produktionen på låga två procent nästa år. En så svag produktionstillväxt innebär sannolikt inte någon nettoökning i antalet anställda i de svenska verksamheterna.

– I Europa framstår Storbritannien som ett av få positiva undantag. Störst anledning till optimism gäller USA där vi bedömer att tillväxten i teknikindustrin ökar med fem procent också nästa år. Optimismen gäller både fordonsindustrin och tillskillnad från Europa även maskinindustrin. I det fall euron fortsätter minska i värde mot USD, blir det en positiv faktor för EU-områdets exportindustri. För teknikindustrin i Sverige som för närvarande får ut bättre exportpriser skulle å andra sidan det visserligen vara positivt för försäljningen i USA, men omvänt mer negativt för konkurrenskraften mot Europa, avslutar Bengt Lindqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094