23948sdkhjf

Råvarustrategen: Mörk framtid för malmen

Gruvkrisen har slagit till mot Sverige och priserna kommer att fortsätta att sjunka. Det spår Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, i en intervju med Norrländska Socialdemokraten.
Enligt Martin Jansson finns det flera tecken på att det kan dröja innan trenden vänder och att det snarare är mer sannolikt att nästa steg är ytterligare nedåt.

– Den kinesiska tillväxten trendar nedåt. Även Kinas stålproduktion. Den är nu så ansträngd att de försöker exportera sig ur krisen. Allt detta är en indikator på att det inte blir en ökad efterfrågan, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Han pekar också på växande utbud som en faktor, vilket i förlängningen leder till minskad export för länder som Sverige.

– Det är Australien som pressar ner priserna genom att en kraftigt ökad produktion. Det är en medveten strategi. De har världens bästa järnmalmsgruvor och kan producera till lägst kostnad. Och deras produktion ökar i samma takt med att priset går ner, allt för att värna landets exportinkomst.

Martin Jansson förklarar vidare att Australien kritiserats för sin strategi, men att landet heller inte har några planer på att ändra den. Målet är att trycka undan marginalproducenter, som till exempel Northland. Vidare spår han ytterligare sjunkande priser.

–  Min gissning är att priserna kommer sjunka ytterligare 20 procent de kommande 24 månaderna, säger han till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093