23948sdkhjf

Brist på rätt kompetens hindrar företagens tillväxt

Brist på rätt arbetskraft hindrar många av Sveriges små och medelstora företag att växa. Det visar en rapport från Tillväxtverket. Ett av företagen som jagar lämplig arbetskraft är Gnosjö Automatsvarvning.
I en intervju med Ekot bekräftar bland annat Linda Fransson, vd för Gnosjö Automatsvarvning AB, de problem som rapporten beskriver. Gnosjö Automatsvarvning är ett av de företag som har svårt att hitta personer med rätt kompetens.

– Det krävs ganska mycket innanför pannbenet för att kunna köra en sådan här maskin. Jag blir ibland lite mörkrädd när man pratar med utbildningssamordnare där de tror att en sextonåring kan köra maskinerna. Nej, du ska gå ett industriprogram och du ska faktiskt ha ditt gröna certifikat när vi anställer dig, för att vara anställningsbar hos oss, säger Linda Fransson, till Ekot.

Enligt nyhetsprogrammet har Gnosjö Automatsvarvning i år anställt åtta personer, och företagets mål är att växa med tio procent jämfört med förra året.

Företaget är inte ensamt om att jaga rätt personal. Enligt Tillväxtverkets undersökning, som bygger på svar från 16 000 små och medelstora företag, är det 70 procent som vill växa. Men närmare vart fjärde företag ser svårigheter att hitta rätt kompetens som ett stort hinder för tillväxt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097