23948sdkhjf

Forskare: Ett jobb på Volvo blir två någon annanstans

Enligt fordonsexperten Mikael Wickelgren kan de nya Volvojobben generera dubbelt så många jobb hos underleverantörerna. Det rapporterar GP.
Det var positiva tongångar bland underleverantörerna som under gårdagen närvarade vid Stora Leverantörsdagen i Göteborg. Nyheten om 1300 nya anställningar på Volvo i Torslanda var en glad nyhet som branschen efterlängtat.

– Det är en väldigt god och trevlig nyhet. Det är svårt att säga hur många jobb det ger, men det ger fler jobb garanterat för att nu kräver Volvo en större volym. Fler bilar ska tillverkas och då ska fler komponenter göras, fler stötfångare och fler rattar. Det är klart för att göra det måste man anställda fler personer som gör det. Hur många vet vi inte, men fler blir det, säger Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen FKG, till P4 Väst.

En som dock har en siffra på hur många nya jobb som kan skapas är fordonsexprten Mikael Wickelgren – doktor i företagsekonomi, verksam vid Handelshögskolan i Göteborg och Högskolan i Skövde. I en intervju med GP pekar han på att de 1300 nyanställningarna som planeras lär blir långt fler för Västsverige.

– I runda slängar kan man säga att vad en biltillverkare sysslar med genererar lika mycket jobb till. Då räknar man bara de direkta underleverantörerna. Varje jobb i bilindustrin ska multipliceras med någonstans mellan 2,0 och 2,5. Så ett jobb på Volvo blir totalt två jobb till någon annanstans, säger han.

Samtidigt meddelar också Volvo i Olofström att man kommer behöva nyanställa när produktion av XC90 drar igång.

– Exakt antal vet jag inte, men vi kommer att rekrytera personal under vintern och våren, säger kommunikationschef Jonas Knutsson, i en kommentar till P4 Kristianstad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125