23948sdkhjf

Drömorder allt längre bort för Saab Kockums

Det lutar åt att Australiens regering väljer japanska ubåtar när landet gör sin i särklass största försvarssatsning någonsin. Samtidigt pågår ett intensivt lobbyarbete för att få Australien att välja svenskt.
Normalt sett tar en regering lång tid på sig vid stora försvarsinvesteringar, men australiska regeringen verkar gå fram snabbare än väntat, skriver svd.se.

Framför allt är det den japanska Soryu-ubåten som har väckt ett köpintresse. Försvarsministern har beskrivit ubåten som imponerande och med design som ligger närmast det som Australien eftersöker. Av de alternativ som man undersökt är också Japan de enda som har en redan färdig ubåt.

Men Saab har inte gett upp hoppet om att ta hem affären.

– Vår vd har varit i kontakt med den australiska regeringen och berättat om vilken förmåga och bredd Saab har när det gäller produktion och leverans efter köpet av Kockums, säger Sebastian Carlsson, presschef vid Saab, till bltsydostran.se.

Australien också behov av att modernisera de nuvarande ubåtarna i Collinsklass som sannolikt ska användas i 20 år till, rapporterar svd.se som varit i kontakt med Dean Rosenfield, chef för Saab i Australien.

Dean Rosenfield tror att bolaget ska ha en bra chans både i det fallet och när det gäller köpet av nya ubåtar. Han menar att Australien och Sverige ligger i samma fas både när det gäller nybygge och modernisering.

– Det här är perfekt timing för oss. I Australien håller vi på att uppgradera Collinsubåtarna samtidigt som Sverige ska uppgradera ubåtarna i Gotlandsklass. Sedan arbetar Saab och Sverige med nya A26 samtidigt som Australien också börjar arbeta med nya ubåtar, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078