23948sdkhjf

Sandvik uppgraderar valsverk med utrustning från ABB

Sandvik Materials Technology är en av ABB:s pilotkunder då de uppgraderar ett äldre valsverk med ny styrutrustning och samtidigt implementerar säkerhets-PLC:n.
ABB:s nya säkerhets-PLC AC500-S har gett Sandvik en plattform för att införa zonindelad säkerhetsövervakning i ett stort kallvalsverk vid anläggningen i Sandviken. Säkerhets-PLC:n AC500-S läggs till styrsystemet för att förbättra säkerheten i det 20 meter långa verket och ska oberoende övervaka sex olika säkerhetszoner. Zonindelningen innebär att delar av maskinen kan hållas i drift medan en operatör får säker tillgång till andra zoner – där säkerheten garanteras genom frånkoppling av elförsörjningen.

Ett femtiotal säkra PLC-I/O-kanaler används för att ansluta till grindbrytare, ljusridåer och nödstoppsknappar. De säkra I/O-kanalerna övervakar även tryckvakter, som känner av att hydrauliken är trycklöst så underhåll kan genomföras. De kontrollerar även kraftförsörjningen till frekvensomriktarna. Säkerhets-PLC:n ger dessutom Sandvik möjligheten att använda flyttal, som förenklar säkerhetsprogrammering som krävs för exempelvis beräkna säker hastighet – allt för att minska klämrisken i valsverket.

- Vi är väldigt nöjda över att ha hittat ett så lättanvänt system för att införa toppmodern säkerhet i form av ABB:s säkerhets-PLC, som dessutom integreras direkt med maskinens befintliga PLC, säger Torbjörn Pettersson, utvecklingsingenjör vid Sandvik Materials Technology, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078