23948sdkhjf

8 av 10 leverantörsföretag vill ha lagstiftning kring betalningstider

Genom en lagstiftning kan små- och medelstora företag skyddas från en roll som kreditgivare.
83 procent av alla leverantörsföretag vill ha en tvingande lagstiftning kring betalningstider i näringslivet. Detta enligt en enkät från FKG, Fordonskomponentgruppen.

– Det känns som vi befinner oss i en psedudebatt kring en uppförandekod istället för en tydlig lagstiftning efter att frågan havererat på justitiedepartementet, säger Fredrik Sidahl, VD för FKG, i ett pressmeddelande.

FKG är en av tre tunga bransch- och arbetsgivarorganisationer inom industrin och teknikbranschen som vill ha en tydlig lagstiftning kring betalningstider. De vill ha en bortre gräns för när en faktura ska vara betald.

De andra organisationerna är SINF, Svensk Industriförening, och STD, Svenska Teknik&Designföretagen.

Små- och medelstora företag blir kreditgivare
I snart 15 månader har frågan om en lagstiftning kring betalningstider som bättre skyddar små och medelstora företag diskuterats på justitiedepartementet, näringsdepartementet, i civilutskottet och även i riksdagen. Det senaste budet, efter majoritet i civilutskottet, är en lagstiftning som säger att en faktura ska vara betald inom 30 dagar och att det inte finns någon avtalsfrihet.

– Det viktiga för oss är att små och medelstora företag inte ska tvingas agera kreditgivare åt storföretag genom oskäliga avtalsvillkor, säger Fredrik Sidahl.
Han berättar att det finns storföretag som öppet i sin finansiella information talar om att öka ”inlåningen” av rörelsekapital från leverantörer.

– Pengar, det lånar man inte av sina leverantörer utan av banken eller annat kreditinstitut, påpekar Fredrik Sidahl.

Stegvis lagstiftning
Enligt FKG:s enkät vill 41 procent av företagen ha en bortre gräns vid 30 dagar, medan 42 procent 60 dagar. Dagens – 30 dagar om inte annat avtalats – stöds av 16 procent.

– En tydlig majoritet är för en lagstiftning kring betalningstider, summerar Fredrik Sidahl.

FKG föreslår därför att lagstiftningen sker stegvis efter riksdagsbeslut.

– I Spanien, som är ett av många EU-länder som skärper sin lagstiftning kring betalningstider för att skydda de små och medelstora företagen, har de antagit en införandetrappa som löper över tre år. Motsvarande tillvägagångssätt rekommenderar även vi. Det ger näringslivet tid på sig att normalisera sina betalningsflöden, avslutar Fredrik Sidahl.
Läs mer om: FKG
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078