23948sdkhjf

Inköpschefsindex nedåt

PMI sjönk till 54,6 i februari.
PMI-totalt sjönk med 1,8 indexenheter till 54,6 i februari, enligt Swedbanks pressmeddelande. Fyra av fem delindex bidrog till nedgången där delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget och förklarar drygt halva nedgången.

Delindex för produktionen var det enda delindex som steg under månaden, dock med måttliga 0,3 indexenheter.

Fortsatt blygsam utveckling inom sysselsättning
Delindex för sysselsättning sjönk med 1,0 indexenhet till 48,1 vilket indikerar en fortsatt dämpad sysselsättningsutveckling inom industriföretagen. Delindex för leverantörernas leveranstider visade en nedgång med 0,6 indexenheter men ligger kvar över 50-strecket för sjunde månaden i rad, vilket är en indikation på att den starkare industrikonjunkturen ger fortsatt avtryck i leverantörsledet. Delindex för lager steg 4,5 indexenheter vilket dämpade PMI-totalt med 0,5 indexenheter.

Positivt för produktionsplaner
Index för företagens produktionsplaner sjönk med 1,8 indexenheter till 64,8 och ligger därmed kvar över 60-nivån för tredje månaden i rad. Att delindex för både produktion och orderingång noteras på goda nivåer, kring 58, samtidigt som de legat över 50-strecket sedan inledningen av 2013 är faktorer som kan förklara företagens optimistiska produktionsplaner för det närmaste halvåret.

Dämpat pristryck
Pristrycket i producentledet är fortsatt dämpat även om delindex för rå- och insatsvarupriser steg över 50-strecket till 50,6. Delindex för leverantörernas rå- och insatsvarupriser har pendlat kring 50-nivån sedan augusti i fjol vilket kan vara en indikation på att den sjunkande trenden för rå- och insatsvarupriser håller på att ”bottna ur”.

Index över 50 indikerar tillväxt inom industrin. Under 50 innebär en nedgång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079