23948sdkhjf

4400 får gå från Volvo

Koncernen ska genomgå en strukturell neddragning och säga upp 4400 tjänstemän.
I sin bokslutskommuniké skriver Volvo att bolaget, genom en strukturell neddragning, planerar att minska antalet tjänstemän med 4400 inklusive tidigare meddelad personalminskning om 2000 konsulter och anställda. Den övervägande delen kommer genomföras 2014.

AB Volvos rörelseresultat uppgick till 996 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2013, vilket var klart sämre än de 2 062 miljoner kronor som förväntades enligt SME Direkts analytikerenkät.

Försäljningen blev 76,6 miljarder kronor för fjärde kvartalet, vilket var något högre än SME Direkts prognos.

Däremot visar orderingången positiva siffror. För lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick orderingången till 52 683 enheter för sista kvartalet 2013, vilket är nästan 12 procent högre än motsvarande period 2012.

- Det år vi har lämnat bakom oss präglades av omfattande produktintroduktioner med tillhörande hårt arbete i alla delar av koncernen och förhöjd kostnadsnivå. Även om vi fortfarande har ett par kvartal kvar innan vi är helt igenom koncernens största produktförnyelse någonsin, så kommer innevarande år att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar. Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med nå koncernens strategiska och finansiella mål, säger Olof Persson, VD och koncernchef, i en kommentar.

Berör hela världen
Nedskärningarna innebär bland annat att det tidigare aviserade personalminskningarna om 2000 konsulter och anställda nu utökas till att omfatta 4400 tjänstemän, cirka 4 procent av Volvokoncernens totala personalstyrka.

I dagsläget vill Volvo inte kommentera hur stor andel av nedskärningarna som berör Sverige.

– Det blir inte bara nedskärningar i Sverige; det här berör hela koncernen och hela världen, men jag kan inte säga ännu hur stor andel som blir i Sverige. Sverige kommer att beröras och även andra stora länder för Volvo som Frankrike och Japan, säger Karin Wik, chef för medierelationer hos AB Volvo, till nyhetsbyrån TT, enligt SvD Näringsliv.

Tidigare marknadsprognoser för AB Volvos lastbilsverksamhet är oförändrade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078