23948sdkhjf

Smålands Stålgjuteri AB satsar på ny teknik och bygger ut

Som första Stålgjuteri i Skandinavien erbjuder SSG AB 3-D printade sandformar för prototyper och kortare serier. Metoden är både kostnadseffektiv och tidsbesparande.
3-D printade sandformar/kärnor är en metod som Smålands Stålgjuteri AB, SSG, tror kommer att få stort genomslag hos deras befintliga kunder samt nya kundsegment, därför investerar nu företaget inom området.

Kostnadseffektiv och snabb
Metoden innebär att man direktimporterar en STL-fil till en ”skrivare” som printar en sandform, i och med detta slipper man i första skedet att investera i modellutrustning.

Metoden är förhållandevis kostnadseffektiv, men framför allt väldigt snabb då modellframtagningen kan slopas helt. Man får snabbt en ”live” detalj att studera/testa, vill man ändra så är det bara att justera filen och printa ny form.

- Det är roligt och intressant med ny teknik i en annars ganska traditionsbunden bransch, därför ska vi satsa på detta och bli en spetskompetens partner för våra kunder i produktframtagandet, avslutar Per Ytterell.

SSG bygger ut och ökar produktionsytan
Under november kommer en ny formhall för skalformningen att stå klar. Den nya formhallen på ca 300 m2 kommer att bidra till en flexiblare produktion samt bättre flöde i hela tillverkningsprocessen.

- Vi känner en ökad efterfrågan på skalformat stål och koppargjutgods därför vill vi fortsätta vår expansion med nya lokaler och optimerat produktions flöde, säger VD Per Ytterell. Vi vill också ge plats för vår satsning kring 3-D printade sandformar och kärnor, vi har under hösten testat och kör nu i serieproduktion med 3-D printade kärnor i vissa detaljer. Detta är en metod som vi tror väldigt mycket på och vi har nu flera projekt på gång som kommer att starta under vintern. Vi kommer också att hjälpa våra kunder att ta fram 3-D printade sandformar för gjutgods i andra material, tex järn och aluminium, tillsammans med kollegor i branschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078