23948sdkhjf

Stabil industrikonjunktur

PMI sjönk till 52,0 under oktober.
Enligt Swedbanks Inköpschefsindex sjönk PMI-totalt med 4,0 indexenheter till 52,0 i oktober och samtliga ingående delindex, förutom index för leverantörernas leveranstider, gav ett negativt bidrag till PMI-total.

Orderingången sämst
Delindex för orderingången svarade för det största negativa bidraget. Den svagare orderingången gav emellertid ett begränsat avtryck i index för orderstockar. Såväl PMI-total som samtliga delindex, förutom index för sysselsättning, befinner sig fortsatt i tillväxtzonen.

Svag sysselsättning
Delindex för sysselsättning sjönk tillbaka under 50-strecket och indikerar därmed en svag sysselsättningsutveckling inom industriföretagen. Delindex för leveranstider var, i stort sett oförändrat, och noterades i tillväxtzonen för tredje månaden i rad. Index för lager steg med 2 indexenheter och bidrog därmed negativt till PMI total.

Förbättrad produktivitet att vänta
Företagens produktionsplaner sjönk till 58,1 från 60,8 i september. Att delindex för både produktion och orderingång legat över 50-strecket sedan februari samtidigt som delindex för orderstockar noteras i tillväxtzonen bidrar sannolikt till att företagen ser en stigande produktion det närmaste halvåret.

Att index för produktionen noterats över 50-nivån hela 2013 tillsammans med en dämpad sysselsättningsutveckling indikerar att produktiviteten i industrin förbättras.

Prisökningstrycket i producentledet är fortsatt lågt och index sjönk med 0,7 indexenheter till 46,9.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078