23948sdkhjf

Militärindustrin växlar upp: "Vi har växt med 427 procent"

Försvarsindustrin går på max och trycket förväntas öka ännu mer de närmsta åren. "Leveranskapaciteten räcker inte till", menar Daniel Hopstadius, verksamhetsledare på W5 Solutions i Älmhult som letar nya lokaler för att kunna expandera.

Det osäkra omvärldsläget gör att företag i försvarsbranschen går för högtryck och med Sveriges medlemskap i Nato lär tempot inte mattas av. På W5Solutions i Älmhult är läget redan maxat. Här finns det 80 anställda – inte en enda till finns det plats för.

– Vi har växt med 427 procent från 2019-2022 och vi släppte nyligen bokslutet och hade omsättningsrekord även 2023, säger Daniel Hopstadius, verksamhetsledare.

W5 Solutions Productions, ett dotterbolag inom W5 Solutions AB, tillverkar en rad olika försvarsprodukter, bland annat generatorer, batterier och kommunikativa system. Här görs även träningsredskap som måltavlor med ”pop up targets" och olika typer av simulatorer säljs i stor skala. Gemensamt för all teknik är att det är speciellt anpassat för subarktiska temperaturer.

– Alla våra affärsområden går framåt och vi erbjuder även kompetensen att integrera produkterna med befintliga system, säger Daniel Hopstadius.

I W5 Solutions kundkrets finns en rad olika myndigheter och privata företag som också har samma typ av kunder: Polisen, Försvarsmakten, räddningstjänsten, kustbevakningen och MSB.

– Vi har en tuffare omvärld just nu, enligt vissa bedömare har inte omvärldsläget varit så här kritiskt sedan 1945 och det är frågor som Sverige behöver hantera, säger Daniel Hopstadius när han förklarar den ökade efterfrågan.

Sveriges inträde i Nato har ännu inte inneburit ytterligare en rusch, då det råder lång planeringsframhållning på beställningarna. I en debattartikel  i Aftonbladet skrev försvarsminister Pål Jonson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L) under måndagen att regeringen vill satsa ytterligare 300 miljoner kronor på försvaret, för att förstärka Sveriges militära förmåga. Satsningen är utöver att försvarsanslagen mellan 2023 och 2024 ökade med 27 miljarder kronor.

"Sammantaget uppgår Sveriges försvarsanslag nu till över två procent av BNP enligt Natos definition", skriver Tidöpartierna.

Dessutom utökas förbandsanslaget, alltså pengar som går till soldater och övningar med mera, med 900 miljoner kronor efter omfördelningar i försvarsbudgeten.

 Daniel Hopstadius är övertygad att trycket på branschen snart kommer att öka ännu mer.

– På lång sikt kommer inträdet i Nato att göra en stor skillnad. Länder ska till exempel kunna stötta oss och då måste de ha material som klarar det klimat vi har. Efterfrågan kommer att växa, både nationellt och internationellt, säger han och menar att det rent praktiskt också kommer att bli lättare.

– Nato har ju standardiserat vissa produkter inom Nato som gör det lättare att upphandla dem och synligheten för våra produkter blir högre ju mer vi integrerar oss med varandra, säger Daniel Hopstadius.

Men redan nu menar Daniel Hopstadius att den svenska militärindustribranschen inte orkar leverera efter behov.

– Leveranskapaciteten räcker inte till för att täcka efterfrågan. Det är ju inte bara Sverige, utan samtliga västliga demokratier som behöver rusta sig.

W5 Solutions i Älmhult letar därför nu akut efter nya lokaler.

– Vi vill kunna expandera, samtidigt som det är viktigt att infrastrukturen hänger med, säger Daniel Hopstadius, som inte ser det som omöjligt att företaget med tiden kan komma att fördubbla sin arbetsstyrka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078