23948sdkhjf

Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning försvinner

Den tidsbegränsad sjukersättningen avskaffas från 1 juli. Tidigare har det sagts att denna form av sjukersättning går att söka till och med den sista september 2008, men nu har riksdagen i sista sekund ändrat spelreglerna.
– Den som vill ansöka om tidsbegränsad sjukersättning måste därför snabbt skicka in sina handlingar så att Försäkringskassan hinner ta beslut innan tidsfristen löper ut, säger Ulf Sjödin, IF Metalls arbetsvillkorsenhet.

Är du sjuk och tänker söka tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning? I så fall är det bråttom. Efter halvårsskiftet är det inte längre möjligt att få tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning, enligt beslut i riksdagen i början av juni.

Försäkringskassans personal har tidigare informerat de sjuka om att de ska ansöka om tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning innan den 1 oktober enligt proposition 2007/08;136. Denna skrivning har nu ändrats av riksdagen. Det innebär att om den sjuke ansöker om tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning den 1 juli eller senare så tas inte frågan upp för prövning.
Ansökan om sjuk- och aktivitetsersättning – tillsammans med ett medicinskt underlag (FKF 3200) utfärdat av läkare – måste vara inlämnad innan juni månads utgång för att Försäkringskassan ska kunna fatta beslut.

– Riksdagens beslut gör att rättssäkerheten är hotad. Kan man verkligen ändra reglerna så att den sjuke inte har möjlighet att ansöka om ersättning då man tidigare gett andra besked, undrar Ulf Björk. IF Metall Södra Västerbotten och fortsätter:

– Högerpolitikerna går återigen till angrepp mot de sjuka. Många människor kommer nu varken att få ersättning från Försäkringskassan eller från a-kassan. Inte heller från socialförvaltningen, eftersom den drabbade först måste avyttra alla sina tillgångar.

Pressmeddelande från IF Metall
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078