23948sdkhjf

LKAB:s juvel fick kunglig invigning

Det blev en fest för ögat, örat och sinnet när de nya verken KA3/KK4 invigdes i Kiruna under tisdagen.
Fantastiska fyrverkerier steg mot himlen, ljuvliga jojktoner hördes bland anläggningarna och följdes av ett mäktigt buller från ett defilerande JAS-Gripen-plan på låg höjd. Kronprinsessan Victoria drog för fulla krafter i en spak som släppte ner en jättepellets av is som träffade en isportal som effektfullt gick sönder i tusen bitar. Därmed var verken kungligt invigda.

Moderator var Lydia Capolicchio som passade på att intervjua LKABs styrelseordförande Björn Sprängare och sedan VD Ola Johnsson inför de församlade cirka 400 gästerna från när och fjärran som var med när LKABs största investering någonsin invigdes officiellt, precis klockan 13.02.

Efter en fin förmiddag började regnmoln komma hotande nära, men hade den goda smaken att hålla sig på avstånd under själva ceremonin, innan de började släppa ner vatten. De inbjudna gästerna anlände med chartrat flygplan eller med bilar till LKAB. Gästerna utrustades med jacka och namnskylt innan det blev dags att åka upp till invigningsområdet som var byggt kring den kalla delen av pelletsverk KK4.

Det fanns ett flertal så kallade stjärntält utplacerade där gästerna kunde mingla, prata och låta sig väl smaka av bland annat norrländska läckerheter. Efter själva invigningsceremonin gjorde kronprinsessan med följe en rundtur i de nya verken och följdes sedan av fler grupper på samma runda. Sedan blev det dags för kronprinsessan och LKABs ledning att möta pressen för en kort intervjustund. Och ännu var festligheterna inte slut. På kvällen blev det stor invigningsbankett i Kiruna Stadshus.
Och i höst, då skall alla anställda i Kiruna och Svappavaara festa in de nya verken.

Nyhet från LKAB

PS!
Den stora ispelletsen hade förstås tillverkats i Jukkasjärvi IceHotel.
Jojkade gjorde Sofia Jannok och hade hjälp av trumslagargruppen Con Rythmo
JAS Gripen planet kom från flygflottiljen F21.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125