23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Energikostnaden för ventilationen mer än halverades när AC-fläktar ersattes med EC-fläktar

En stor Brf i Danmark fick kraftigt sänkta energikostnader efter att ventilationssystemet moderniserats med EC-fläktar från ebm-papst.

Farum är en ort nordväst om Köpenhamn med lite drygt 18 000 invånare. Mellan åren 1972 och 1975 uppfördes ett stort bostadskomplex, ”Farum Midtpunkt”, som blivit berömt för sin terasshus-arkitektur. Varje lägenhet har sin egen takterass och här bor idag mer än 4 100 personer. Ända sedan 70-talet har ventilationssystemet haft samma AC-fläktar. Med totalt 283 AC-fläktar har energikostnaderna varit höga samtidigt som fläktarnas ålder började ta ut sin rätt. Behovet av modernisering har varit stort och det har också funnits en stark ambition att sänka energikostnaderna. För ett par år sedan tog föreningens styrelse initiativ till att starka en diskussion om fläktbyte. Problemet var att kostnaderna för att ersätta de gamla AC-fläktarna med modernare fläktar skulle bli ett mångmiljonprojekt. Många av föreningens medlemmar var därför tveksamma till att göra fläktbytet.

För Torben Lintrup Kirkholt som är VD för ebm-papst i Danmark blev det en utmaning att försöka hitta en lösning som övertygade medlemmarna om att energibesparingen skulle bli så stor att investeringen skulle betala sig snabbt...

Läs hela artikeln här!

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Tipsa en kollega

0.063