23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Välutbildade pressoperatörer är avgörande för produktivitet och konkurrenskraft

En välutbildad och kunnig pressoperatör gör skillnad. Med god kunskap och förståelse om pressanläggningens funktion i kombination med fastlagda rutiner för omställningar och internt underhåll ökas utnyttjandegraden i anläggningen.

Olsons Maskinservice erbjuder utbildningar och konsulttjänster med målsättningen att förbättra säkerheten och produktiviteten i alla typer av automatpressar, manuella pressar och kompletta pressanläggningar.

Man riktar sig till all personal som arbetar i eller omkring pressar såsom operatörer, ställare, underhållspersonal och verktygskonstruktörer. Deltagarna får ett vidare grepp om presslinjens uppbyggnad, säkerhetsfrågor och optimering för ökad produktivitet.

Utbildningsprogrammet från Olsons Maskinservice är uppbyggt i olika steg där innehållet i varje steg fokuserar på den maskinpark som pressoperatörerna använder.

De olika utbildningar som erbjuds är:

Grundutbildning för pressoperatörer
Enligt arbetsmiljölagen skall alla som använder maskiner i sitt dagliga arbete ha utbildning på dessa. Detta är särskilt viktigt när arbetet i maskinerna innebär stora risker. Sådana maskiner är tex pressar och gradsaxar.
Målet med utbildningen är att göra användaren uppmärksam på hur maskinen fungerar, vilka risker som finns, visa hur man bäst skyddar sig mot dessa och därmed uppfylla kraven i Arbetsmiljölagen. Vi ger även tips om hur man på bästa sätt utnyttjar maskinen.
Optimering av presslinjer
För att optimera sin pressanläggning är det viktigt att operatören har rätt kunskap och rutiner för verktygsuppsättning, optimering av pressparametrar samt övrig logistik i och omkring anläggningen.
För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen är den anpassad till kundernas konkreta behov och utförs i deras specifika pressanläggning.

(Denna utbildning görs med fördel i kombination med utbildningen för riktverksinställning, se nedan)

Målet är att ge en förståelse för hur man planerar sitt kommande verktygsbyte och hur man sätter parametrar för att få en så hög och samtidigt en så stabil och säker produktion som möjligt.

Riktverksfunktion och inställningar
En fel riktad plåt kan orsaka många olika problem i pressanläggningen. Ofta medför ett fel inställt riktverk problem med frammatningen eller i verktyget som, i värsta fall, kan leda till kostsamma verktygshaverier.

Internt FU för pressoperatörer
Idag är det ett krav att ha ett väl fungerande internt förebyggande underhåll. Man måste som leverantör kunna dokumentera sin verksamhet samt visa att man har kontroll på att maskinerna håller en hög driftsäkerhet med målet att eliminera oplanerade stopp.

Utbildningens mål är att ta fram rutiner och dokument med servicepunkter och instruktioner för ett fungerande intern t förebyggande underhåll runt pressar och presslinjer. Vidare utbildas personalen som ska utföra det interna underhållet.

För mer information kontakta Patrik Olson, 070-681 30 15, patrik@olsons.se.

 

Olsons Maskinservice AB
Engelbrektsgatan 31
643 31 Vingåker
Vingåkers kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564182300

Kontaktperson

PO
Patrik Olson
Marknadsansvarig
+46 151 518 552 patrik@olsons.se

Tipsa en kollega

0.047