23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kedjereaktion

Gamla cykelhjul och kedjor är allt den kaliforniska konstnären Carolina Fontoura Alzaga behöver för att förvandla skrot till konst.

Sedan hon började för sju år sedan har Fontoura Alzaga, som är uppvuxen i Mexiko men nu bor i Los Angeles, skapat ett hundratal handgjorda kandelabrar av gamla cyklar. Väntelistan på hennes lyxiga kreationer är lång.

”Jag tycker att vi har en etisk skyldighet som människor att minska vårt beroende av att hela tiden göra saker av nytt material”, säger hon. ”Jag vill inte begränsa mig till att bara använda återvunnet material, men jag tycker att det är jätteviktigt. Det är också mäktigt att ändra ödet för något som skulle ha skrotats. Det är en bra känsla att ta tillvara på avfall”.

För att skapa de större modellerna – upp till 2,5 meter höga och 1,3 meter i diameter – arbetar Fontoura Alzaga med en byggnadssvetsare och en ingenjör. Det tar två till tio veckor att tillverka varje kandelaber för hand. Hon hittar sitt material i 120 olika cykelaffärer i Los Angeles-området, samlar gamla kedjor som rostat, töjts eller gått av. Hon hittar också metall och gamla cykeldelar på olika soptippar.

”Jag gillar verkligen att leta efter gamla metallbitar”, säger hon. ”Den är robust, den är hårt, den låter mycket. Luften är fruktansvärd på tipparna, men jag gillar det. För mig är det något väldigt romantiskt med att åka till en soptipp och hitta små skatter. För det är verkligen som skattjakt. Jag är mycket lycklig över att jag kan se skönhet i något som andra kastat bort”.

SANDVIK Coromant Sverige AB
Box 12
164 93 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563507846

Tipsa en kollega

0.031