23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Undvik sanktionsavgift för bristande säkerhet

Den 1 juli i år införde Arbetsmiljöverket sanktionsavgift i stället för böter, för brister i maskinsäkerhet på arbetsplatsen.

Det gäller maskiner från Maskindirektivets bilaga 4 (bl.a. farliga maskiner, skyddsanordning och styrning av skyddsanordning). För robotsystem från Yaskawa Nordic gäller dock fortfarande förfarandet enligt Maskindirektivets bilaga 8.

Arbetsgivaren är alltid ansvarig
Vid en inspektion av Arbetsmiljöverket får du veta hur inspektörerna har uppfattat arbetsmiljön, och vilka brister som ska åtgärdas. Om bristerna består i att ni inte har följt en bestämmelse som är belagd med sanktionsavgift, rapporterar inspektören detta vidare inom Arbetsmiljöverket som sedan utreder ärendet.
Om Arbetsmiljöverket beslutar om sanktionsavgift skickas ett avgiftsföreläggande att godkänna inom en viss tid. Först där framgår vilken avgift du ska betala.

Sanktionsavgift
Avgiften på sanktionen beräknas efter antalet sysselsatta i företaget eller organisationen. Då räknas både anställda och inhyrda, oavsett om de arbetar heltid eller deltid. Arbetsgivare med 500 eller fler sysselsatta betalar maximal avgift oavsett hur många som är sysselsatta.

Yaskawa Nordic följer direktiven
Våra projektledare följer en checklista enligt vår projektledningsprocess, där bland annat riskanalys och krav på teknisk dokumentation ingår. Det innebär också att vi beräknar stopptider och säkerhetsavstånd enligt SS EN ISO-13855 Maskinsäkerhet. Det ger ett säkert avstånd mellan avskärmningen, ljusbom eller ljusridå och en rörlig maskindel, samt rätt höjd och utformning av skyddsgården.

YASKAWA Nordic AB
Box 504
Besöksadress: Spångatan 4
Leveransadress: Verkstadsgatan 2
385 25 TORSÅS
Torsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5591369773

Tipsa en kollega

0.047