23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Klimatfrågor och stålproduktion kräver minst 100 års perspektiv

Ruukki anordnade ett seminarium och stålets och klimatfrågans långsiktiga perspektiv i Almedalen i onsdags.

Basindustrins och forskningens representanter sökte tillsammans lösningar för att bemöta klimathotet samtidigt som behovet av samhällslbyggnad och den globala utvecklingen av infrastruktur ska beaktas.

I panelen fanns klimatprofessor Markku Rummukainen från Lunds universitet och SMHI. Rummukainen har också varit en av Sveriges representanter i FN:s klimatpanel (http://mitigation2014.org/), Han förde med sig budskapet att 30 procent av världens utsläpp genereras från industrin. De andra stora utsläppskällorna är markanvändning, byggnationer och trafiken. Men Rummukainens budskap till stål- och gruvindustrin är inte att sluta tillverka och använda stål i framtiden, utan att lära sig att ”eco-köra” stålverk och gruvor – precis som vi i privatlivet lärt oss köra mer energieffektivt och välja mer energisnåla fordon. På samma sätt ska man tänka i stora system.

LKAB’s energidirektör Anders Kitok förde med sig information om hur LKAB:s malmgruvor redan är bland världens mest energieffektiva gruvor, något som de andra i panelen höll med om. Dessutom är ju LKAB:s green pellets råvaran till Ruukkis höghållfasta stål, som i sin tur gör att kunden behöver mindre material för samma funktion, samtidigt som mindre stål betyder mindre energi i tillverkningen och mindre utsläpp, samt mindre logistik. Thomas Hörnfeldt, VD för Ruuki Sverige, påpekade också att stålet är världens mest återvunna material, som dessutom inte förlorar sina egenskaper utan kan återvinnas hur många gånger som helst, ofta med upcycling–effekt, som betyder att det återvunna stålets värde ökar.

- I år är det tydligt att hållbarhet har blivit det stora samtalsämnet i Almedalen. Alla pratar om energieffektivitet, återvinning och materialeffektivtet. Därför är det extra roligt att kunna berätta att vi är en av världens mest hållbara stålproducenter, och att vi arbetat med att lyfta fram energieffektivitet under ett antal år, säger Thomas Hörnfeldt.

Panelen var överens om att vi behöver ett längre investeringsperspektiv om vi ska vända utvecklingen och kunna möjliggöra de investeringar, förändringar och innovationer som krävs för att kunna uppnå 2%-målet och skapa en hållbar klimatsitutaion. Utvecklingen inom detta område går fort i många branscher och det konstaterades att politiker och lagstiftare också kunde öka farten för att stödja den utveckling som redan finns inom företag som vill ta sitt ansvar och skapa en hållbar framtid.

Ruukki specialiserar sig på stål och stålkonstruktion. Ruukki förser sina kunder med energieffektiva stållösningar för bättre boende, arbete och mobilitet. Vi sysselsätter omkring 8 600 personer och har ett omfattande distributions- och återförsäljarnätverk i runt 30 länder, bl.a. Norden, Ryssland och andra håll i Europa och tillväxtmarknader som t.ex. Indien, Kina och Sydamerika. Nettoomsättningen under 2013 uppgick till 2,4 miljarder euro. Bolagets aktie är noterad på NASDAQ OMX Helsingfors (Rautaruukki Oyj: RTRKS). www.ruukki.se

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Tipsa en kollega

0.032